maandag 18 maart 2013

Uitgelicht: training van loper Piet

Momenteel loop ik 3 keer in de week ongeveer 30km. Ik verdeel dit in duurloop, extensieve interval en tempolopen, naar gelang ik zin en tijd heb. Mijn plan is om op te bouwen naar 40-50 km in 3 a 4 trainingen/week. Het zwaartepunt van de trainingen ligt onder de Viad (vermoedelijke individuele drempel, het verzuring punt )

De Roparun is toch weer anders dan 1,5 marathon en ook het tempo is beduidend lager dan bij een 5 km wedstrijd, dus je moet anders trainen. Het is een aaneenschakeling van korte extensieve intervallen met volledig herstel ertussen. Mijn motto is:” je wordt goed in wat je traint”, dus:

Een van de trainingen is 12min in Roparun tempo, hersteltempo tot herstel hartslag, vervolgens weer 12min Roparun tempo etc. Totaal 2 a 3 uur. Voordelen: nabootsen Roparun, veel variatie in hartslag, lage gemiddelde hartslag, betere loopstijl door goed herstel tussen de intervallen en training uithoudingsvermogen en snelheid in één training.

Ik ben blessurevrij en goed door de sportkeuring gekomen. De sportarts en de Cardioloog hebben er géén problemen mee als ik ondertussen op bovenstaande manier train.

www.viro.nl

Uitgelicht: training van loper Frank

Ik heb zondag mijn 2e training gedaan van 8 km; 2 x 3km op tempo en 1km warmlopen en uitlopen (mijn gemiddelde snelheid is denk ik nog maar 10 km/u).

Mijn algemene conditie en daarmee herstelvermogen is met de ergometer- en roeitrainingen die ik de afgelopen maanden heb gedaan ruim boven gemiddeld.

Binnenkort laat ik een sportkeuring doen om te zien waar ik conditioneel sta.

Ik bouw de komende twee weken op om geen beginnersblessures (scheenbeenvliesontsteking) te krijgen. Over twee weken verwacht ik 3 a 4 keer per week te lopen zodat ik 30 km per week loop. Over een maand wil ik dit uitbreiden naar 30-40 km per week.

Uit het verleden (2004) weet ik dat ik in anderhalve maand kan opbouwen tot een halve marathon (met gemiddelde van 11,2 km/u).

www.viro.nl

Uitgelicht: training van loper Huub

Even een korte voorgeschiedenis. Mijn sportleven bestaat uit tennis, mountainbiken/wielrennen en hardlopen. Door de slechte winterse omstandigheden (gladheid door sneeuw en harde ondergrond door vorst) is het fietsen de laatste 2 maanden noodgedwongen even op een laag pitje komen te staan. Helaas. Maar ik doe genoeg, zoals jullie kunnen raden. Het hardlopen doe ik sinds januari 2011. Ik zat medio vorige jaar op een afstand van 10 km tegen 11 km/u. Omdat ik, vóór mijn voornemen tot deelname aan de Roparun, de halve marathom van Enschede wil gaan doen ben ik het hardlopen in de winter gaan intensiveren. Een trainingsschema dus. Nu met de Roparun doe ik er nog een verantwoord schepje bij boven op. Uiteraard met mate om blessures te voorkomen. Zo heb ik drie weken geleden meegedaan aan een 10km loop en was met 45.03 minuten binnen. Momenteel loop ik drie keer in de week en heb een prettige koerssnelheid van ca. 12 km/u en loop makkelijk 15 km aaneen. ’s Weekends doe ik dit meestal. Naast mijn ‘weekendloop’ van 15 km loop ik door-de-weeks 2 maal; in totaal 10 a 15 km. Ik ben nagenoeg pijnvrij. Kleine pijntjes hoort bij hardlopen.

Ik zou iedereen op het hard willen drukken om, naast de andere trainingen, júist gehoor te geven aan de DL1 trainingen; dit is de loop met snelheid ver onder de wedstrijdsnelheid. Haal de snelheid eruit. Actief herstel heet dat. Gevoelsmatig lijk je er niet sterker van te worden. Maar zeker van wel. En…. doe je het niet dan is juist afbreuk het gevolg! En dat zou jammer zijn van de voorbereiding, maar bovenal een streep door deelname aan de Roparun. En dat laatste willen we niet missen!
Huub (rechts) www.viro.nl

Aanpassing route


De organisatie van de Roparun heeft een update van versie 2 van de route online gezet (versie 2.1) omdat er in versie 2 wat foutjes zitten. Het gaat om de onderstaande aanpassingen:

- In de navigatie bestanden zijn op verzoek nu ook de CP’s opgenomen.
- De routerol (Excel bestand) is op twee punten verbeterd:
- De kleuren voor links en recht zijn terug aangepast aan het kleurgebruik voor richting aanduidingen in de scheepvaart (zoals voorgaande jaren ook het geval was).
- De start- en stoppunten voor ABC- geboden en verboden worden beter aangegeven dan in de voorgaande versie, waardoor misverstanden over wanneer ze ingaan en eindigen worden geminimaliseerd.
- Er is een aantal kleine routewijzigingen verwerkt (slechts puntjes op de "i").
- Alle wisselplaatsen zijn weer opgenomen in de Parijs route. Deze waren in versie 2 namelijk gedeeltelijk weggevallen.Je vindt de route op http://www.roparun.nl/route-2013.html

Het wordt ons steeds meer duidelijk dat de Roparun een grote logistieke en fysieke uitdaging zal worden. Op maandag 25 maart komt team VIRO opnieuw bij elkaar om wat praktische zaken te bespreken.



www.viro.nl

Legendarische klim


Tijdens de laatste teambijeenkomst in Ahoy zag loper Piet Fransen een enorm gat ergens in de Ardennen voorbij komen. Daarom heeft hij aan de organisatie gevraagd of er ook een hoogteprofiel beschikbaar is.
Onderstaand profiel hebben we van de organisatie ontvangen als antwoord. De stijging is niet af te lezen, maar de boodschap eronder aan de fietsers is duidelijk.


Uit ervaring kan Piet zeggen dat er wel een 3 à 4 legendarische klimmetjes in de Parijsroute zitten waarbij deze eigenlijk voor lopers vrij goed weg te stampen zijn, want die worden toch weer snel gewisseld. De lopers uitdaging was bij ons altijd om te kijken of we de fietsers eraf konden lopen.

maandag 4 maart 2013

Persoonlijke leermomenten van een VIRO-teamlid

Hardloper René Schepers van het VIRO-team deelt met ons zijn leermomenten tijdens de bijeenkomst in Ahoy van 2 maart jl.:

Persoonlijke leermomenten van de tweede teammeeting Ahoy:
-          Gebruik de dixie’s en houd je aan de verkeersregels, anders ligt je team eruit.
-          Er bestaat een Roparunforum.
-          Na een gesprek met Ria (hieronder) werden me de verantwoordelijkheden duidelijk:
  •   Loper: is verantwoordelijk voor het uitlopen van de afstand in de opgegeven snelheid
  •   Fietser: zorgt dat we de juiste weg lopen
  •   Chauffeur van het busje: bepaalt de wisselpunten en houdt de gemiddelde snelheid in de gaten
  •   Kok en chauffeurs van de vrachtauto’s: zorgen voor maaltijden en maximale slaappauzes
-          Dit wordt het eerste jaar dat ze met digitale route werken.
-          Qua lootverkoop zijn we klein (voorbeelden van 21.000 en 10.000 euro per team kwamen ter sprake.)
-          Worteltaart smaakt goed.
-          Laat die Gertjan maar schuiven, goede eerste indruk.
-          Busjes zijn al geregeld?
-          Generale repetitie ook s’nachts oefenen.
-          Een fiets met afwijkende verlichting is goed herkenbaar voor het busje.
-          Powerpoint op Roparunsite terug te vinden
-          Lengte van de blokken (aanvankelijk 65 km) is lengte van de loopafstand blijven punt van discussie.

Team VIRO neemt de leermomenten mee bij hun training en voorbereiding. René, bedankt!

Atleet René (rechts).
www.viro.nl

VIRO-team komt samen tijdens Roparunbijeenkomst in Ahoy, Rotterdam

De Roparunteams vanuit heel Nederland kwamen zaterdag 2 maart samen in Ahoy, Rotterdam, voor de tweede Roparunbijeenkomst. Ook team VIRO was aanwezig om de laatste ontwikkelingen te volgen voor hun deelname aan de Roparun. Tijdens de bijeenkomst waren er presentaties over o.a. het deelnameregelement, de route en vele tips voor zowel de voorbereidingen als voor onderweg. Ook vertelden enkele teams over hun acties voor het inzamelen van geld en de verkoop van lootjes waaronder een spetterende discobenefietavond en een speeddate-avond. Naast de presentaties waren er allerlei leuke hebbedingetjes te koop van de zowel de organisatie van de Roparun als van de deelnemende teams. Team VIRO kijkt terug op een leuke bijeenkomst. Enkele teamleden hadden elkaar nog nooit in levende lijven gezien en was de bijeenkomst een uitgelezen mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Het VIRO team legde ook contact met andere teams om ervaringen en tips uit te wisselen. Ook was er tussendoor tijd voor een versnapering; de bijna befaamde worteltjestaart. Conclusie van deze middag: de Roparun is een hele uitdaging en team VIRO heeft nog heel veel te doen!


Een deel van het VIRO team

Goed opletten tijdens de presentatie.

Even pauze.

Worteltjestaart!

vrijdag 1 maart 2013

De online donatiemodule, vergeet hem niet!

Deelnemen aan de Roparun kan team VIRO niet alleen. Er is geld nodig om het team te ondersteunen tijdens de toch van Parijs naar Rotterdam. Denk maar eens aan al het voedsel dat mee moet om de sporters van de broodnodige energie te voorzien. Bijdrages in de vorm van sponsorgeld is van harte welkom. Geef het VIRO-team een duwtje in de rug en geef een bijdrage via de online donatiemodule: http://www.roparun.nl/teams/2013/129.html

Help ons helpen!

Twee routes naar het hart van Nederland
www.viro.nl

Generale repetitie team VIRO

Deelname aan de Roparun is een hele onderneming; een hele caravaan van lopers, fietsers, chauffeurs en begeleiders moet immers heelhuids van Parijs naar Rotterdam. Om te checken of alles onderweg op rolletjes loopt, houdt team VIRO binnenkort een generale repetitie compleet met sporters en begleiders om de oefening zo realistisch mogelijk te maken. De ultieme proef om te kijken of team VIRO een goed geoliede machine is! De datum voor deze generale repetitie is 28 april aanstaande. Foto's en een verslag volgen uiteraard.

www.viro.nl